Испания

Испания или Кралство Испания е държава, разположена в Югозападна Испания се намира на Пиренейския полуостров и граничи на североизток с Франция и малкото княжество Андора, а на запад с Португалия. Испания е 51-вата по големина държава в света и втора в Европейския съюз след Франция.

Туризмът е вече традиционен отрасъл, чието развитие е предопределено от богатата архитектура, интересната история и сравнително новата хотелска база. Много българия също отдавна ходят на почивка в Испания. Емблематичен за туризма проблем са няколко презастроени морски курорта. От важно туристическо значение са столицата Мадрид, столицата на баските - Барселона и немалкото морски курорти.

Много различни народи са населявали териториите на Испания- кроманьонци, иберийци, келти, финикийци, древни гърци, картагенци, римляни, бербери-мюсюлмани. Първото испанско кралство Астурия се е обособило през 722 г., когато кралят Рамиро побеждава мюсюлманите. Обединението на Кастилия и Арагон и последвалото присъединяване на Навара през 1512 г. поставят основите на съвремена Испания и Испанската империя. В началото на XVI век испанските колонии се простират в Централна и Южна Америка, Мексико, южните и западните части от САЩ, Филипините, Гуам. Испания става известна като империята, където слънцето никога не залязва. Но към средата на XVI век започва да се чувства криза, която постепенно обхваща цялата империя. През XIX век се водят няколко последователни граждански войни, които влошават силно ситуацията в страната.

Втората испанска република е създадена през XX век, след като е установен авторитарен режим под ръководството на генерал Примо де Ривера. Испания става демократична държава и предоставя автономия на всичките си провинции през 1978 г., когато е приета новата конституция.

Жарко слънце и горещи ритми. Вашето пътуване за Нова Година в Испания ще ви срещне с изключително жизнерадостни хора, които със сигурност знаят как да се забавляват. Хапнете паеля, пийнете сангрия, насладете се на златистите плажове и красивата архитектура, уникалните хотели в Барселона - почивка в Испания е сбъдната мечта.